Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας με αφορμή το συνέδριο, ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στην Α’ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναφέρθηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η μη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, καθώς και στην επίδραση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών παραγόντων στην επίπτωση της νόσου.
Τρεις στους τέσσερις πάσχοντες από υπέρταση, είτε δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, είτε το ξέρουν και δεν παίρνουν τα φάρμακά τους. Παράλληλα, το 30-40% των πιεσομέτρων που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση στο σπίτι δεν μετράνε σωστά την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με στοιχεία.
Ο κ. Τσίουφης επεσήμανε τη σημασία της σωστής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης κατ’ οίκον καθώς το 30-40% των πιεσομέτρων που χρησιμοποιούνται στο σπίτι δεν μετράνε σωστά την αρτηριακή πίεση.
«Οι ασθενείς θα πρέπει να προμηθεύονται έγκυρα πιστοποιημένα πιεσόμετρα από επίσημους επιστημονικούς φορείς και να τα συγκρίνουν στο ιατρείο με τις μετρήσεις των πιεσομέτρων του θεράποντος ιατρού τους» εξήγησε.
Εξάλλου, ο αριθμός των επισκέψεων στο θεράποντα ιατρό είναι ο ισχυρότερος παράγοντας για τον σωστότερο έλεγχο της υπέρτασης. Φαίνεται ότι δύο επισκέψεις τουλάχιστον το χρόνο βελτιώνουν την πιθανότητα ένας υπερτασικός να ελέγχει σωστά την αρτηριακή του πίεση.
Πήγή: in.gr