Κάπνισμα και πρόωρος τοκετός τριπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου της μητέρας

Pregnancy and smoking

Ο συνδυασμός του καπνίσματος και της πρόωρης γέννας μπορεί να υπερτριπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που αντιμετωπίζουν οι μητέρες, σύμφωνα με ευρήματα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology.

Οι συντάκτες διαπίστωσαν, επίσης, ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου (CVD) αυξήθηκε για τις μητέρες σε μια σχέση δόσης-απόκρισης με το πόσες και πόσο σοβαρές ήταν οι πρόωρες γέννες.

«Η έρευνά μας δείχνει για πρώτη φορά ότι το κάπνισμα και ο πρόωρος τοκετός αλληλεπιδρούν δημιουργώντας μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση ακόμα και με τον παράγοντα κινδύνου από μόνο του», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Anh D. Ngo.

Ενώ το κάπνισμα αναγνωρίζεται ως παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, οι γυναίκες αποτρέπονται κατά αυτού εάν μείνουν έγκυες. Επιπρόσθετα των συνήθεις κινδύνων, το κάπνισμα μπορεί να εκθέτει τα μωρά σε βλαβερές χημικές ουσίες, ενώ (βρίσκονται) στη μήτρα, εμποδίζουν την ανάπτυξη και αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και ορισμένων προβλημάτων υγείας μετά την γέννα.

Επίσης, ο πρόωρος τοκετός είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο CVD, με προηγούμενες μελέτες να αποκαλύπτουν ότι οι γυναίκες με ιστορικό πρόωρο γεννών να παρουσιάζουν 1.2-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για CVD σε σχέση με τις μητέρες με φυσιολογικό τοκετό.

Πηγή

Comments are closed.