Αγόρι ή κορίτσι; Πως το φύλο του μωρού πιθανώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό της μητέρας

Μια νέα έρευνα εξετάζει τη σχέση μεταξύ του φύλου του εμβρύου και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ασθένεια. Η ομάδα ερευνητών του Ohio State University Wexner Medical Center έθεσε, λοιπόν, ως στόχο της να εξετάσει κατά πόσον ή όχι υπάρχει ισχύει η προαναφερθείσα θεωρία.

Η έρευνα τροφοδοτήθηκε τόσο από ανεπίσημα στοιχεία όσο και από επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι το φύλο του εμβρύου επηρεάζει πολλές φυσιολογικές αντιδράσεις στη μητέρα. Ο γλυκαιμικός έλεγχος, η πίεση του αίματος καθώς και τα επίπεδα της κορτιζόλης έχουν δειχθεί ότι διαφέρουν ανάλογα με το φύλο του εμβρύου.

Στη νέα μελέτη, ο Mitchell και η ομάδα του εξέτασαν 80 γυναίκες στα πρώιμα, μέσα και τελικά στάδια της εγκυμοσύνης τους. Από αυτές τις μέλλουσες μητέρες, οι 46 ήταν έγκυες με αρσενικά και οι 34 με θηλυκά. Οι ερευνητές εξέθεσαν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους σε βακτήρια, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν θα ανταποκρίνονταν διαφορετικά, ανάλογα με το φύλο του εμβρύου τους.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Brain, Behavior and Immunity”.

Τα θηλυκά έμβρυα αυξάνουν τα επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα των κυτοκινών στις έγκυες γυναίκες. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες οι οποίες παράγονται πρωτογενώς από τα λευκά αιμοσφαίρια και παρέχουν μηνύματα για να ρυθμίσουν ανοσολογικά θέματα της κυτταρικής αύξησης και λειτουργίες κατά τη διάρκεια τόσο της φλεγμονής όσο και ειδικών ανοσολογικών αντιδράσεων.

Μερικές φορές ονομάζονται μόρια “έκτακτης ανάγκης”, επειδή απελευθερώνονται από τον οργανισμό για να καταπολεμήσουν την ασθένεια, καθώς βοηθούν τα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους, όταν υπάρχει φλεγμονή στο σώμα. Οι κυτοκίνες αποτελούν μέρος της φυσιολογικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ασθένεια όταν απελευθερώνονται επίμονα. Αυτό είναι παρόμοιο με το πως η φλεγμονή είναι ένα κρίσιμο συστατικό της ανοσολογικής απόκρισης, αλλά σε πολύ μεγάλη έκταση μπορεί να προκαλέσει γενικευμένο άλγος και κόπωση.

Η μελέτη ανέλυσε τα επίπεδα των κυτοκινών τόσο στο αίμα όσο και στο εργαστηριακό δείγμα το οποίο έχει εκτεθεί από βακτήρια.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι έγκυες γυναίκες που κυοφορούν κορίτσια μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα από ορισμένες ασθένειες.

 

Ενώ οι έγκυες δεν παρουσιάζουν διαφορές στα επίπεδα των κυτοκινών στο αίμα με βάση το φύλο του εμβρύου, βρήκαμε ότι όντως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των γυναικών που κυοφορούν θηλυκά έμβρυα, παρήγαγαν περισσότερες προφλεγμονώδεις κυτοκίνες όταν εκτίθενται σε βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι οι έγκυες με θηλυκά έμβρυα επέδειξαν μια αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση όταν το ανοσοποιητικό τους ενεργοποιήθηκε, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες έγκυες που κυοφορούν αρσενικά.

 

Η αυξημένη φλεγμονή που παρατηρείται στη συγκεκριμένη μελέτη θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες με θηλυκά έμβρυα τείνουν να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα προυπαρχουσών ιατρικών καταστάσεων. Παραδείγματα που δόθηκαν από τους ερευνητές περιλαμβάνουν το άσθμα και τις αλλεργίες, οι οποίες είναι και οι δύο συνθήκες που εμφανίζουν επιδείνωση σε κυοφορία θηλυκού εμβρύου σε σύγκριση με ένα αρσενικό.

Τέλος, ο Mitchel αναφέρει ότι κρίνεται αναγκαία περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως το πως η εγκυμοσύνη επηρεάζει την φλεγμονή και εικάζει ότι οι ορμόνες του φύλου ή άλλες ορμόνες που απαντώνται στον πλακούντα, ενδεχομένως να επηρεάζουν τα επίπεδα φλεγμονής.

Comments are closed.