Καούρες κατά την εγκυμοσύνη: Τι να κάνετε

Οι έγκυες συχνά παρουσιάζουν καούρες, μια διαταραχή η οποία περιλαμβάνει μια αίσθηση καψίματος στο στήθος.

Έως το 50% των γυναικών βιώνουν καούρες κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Παρόλο που μπορούν να παρουσιαστούν οποιαδήποτε στιγμή της εγκυμοσύνης, τείνουν να συμβαίνουν περισσότερο συχνά κατά το τρίτο τρίμηνο.

Τί είναι οι καούρες;

Ένα από τα κύρια συμπτώματα είναι μία αίσθηση καψίματος στο μέσον του στήθους.
Αυτό συμβαίνει όταν η βαλβίδα που συνδέει τον οισοφάγο, ή σωλήνα τροφής, με το στομάχι αποδυναμώνει και τα οξέα του στομάχου και τα περιεχόμενα ρέουν πίσω στο σωλήνα τροφής.

Τα στομαχικά οξέα είναι ερεθιστικά και αυτά είναι που προκαλούν το αίσθημα καψίματος στο στήθος. Εκτός αυτού του συμπτώματος ενδεχομένως να εμφανίζονται και άλλα όπως:

  • Παλινδρόμηση
  • Φούσκωμα
  • Ναυτία
  • Ρέψιμο

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται σύντομα μετά από τα γεύματα, αν και όχι πάντα αμέσως.

Γιατί οι έγκυες έχουν καούρες;

Καταρχάς, κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ορμόνη Προγεστερόνη εκκρίνεται σε υψηλότερα ποσά για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης. Η προγεστερόνη προκαλεί τη βαλβίδα που διαχωρίζει τον αγωγό τροφών από το στομάχι να χαλαρώνει, προκαλώντας καούρες.

Επιπρόσθετα, η αυξανόμενη μήτρα αρχίζει να ασκεί πίεση στο στομάχι και άλλα εσωτερικά όργανα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Η πίεση αυτή μπορεί επίσης να ωθήσει τα τρόφιμα και τα οξέα του στομάχου πίσω στο σωλήνα τροφών.

Η δυσπεψία και η καούρα είναι πιο πιθανό να συμβεί σε γυναίκες που είχαν καούρα πριν από την εγκυμοσύνη και σε εκείνες που ήταν έγκυες και στο παρελθόν.

Πρόληψη

Η πρόληψη αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για τη διαχείριση του φαινομένου. Συγκεκριμένες τροφές ή ροφήματα τείνουν να ενεργοποιούν τα συμπτώματα. Η αποφυγή των συγκεκριμένων φαγητών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης των προβλημάτων που συνδέονται με την καούρα. Μερικές από τις τροφές που τείνουν να ενεργοποιούν το φαινόμενο είναι:

  • Εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και ο ανανάς
  • Καφεΐνη
  • Ανθρακούχα ποτά ή αναψυκτικά
  • Οξέα και λιπαρά τρόφιμα
  • Πικάντικα τρόφιμα
  • Ντομάτες
  • Σοκολάτα
  • Αλκοόλ

Εκτός της πρόληψης των προαναφερθέντων τροφών και ροφημάτων μπορεί να καταστεί σημαντικό το να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά. Αντί για τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα, πέντε ή έξι μικρότερα μπορεί να σας βοηθήσουν. Επίσης, το να κάθεστε σε ορθή στάση τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά μετά τα γεύματα, προλαμβάνει το φαινόμενο της παλινδρόμησης. Το βράδυ είναι καλύτερο να μην έχετε φάει μέσα στις 3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Διατηρώντας το κεφάλι σας ψηλότερα με την βοήθεια μαξιλαριών επίσης μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη της καούρας.

Η πόση ενός ποτηριού γάλα μπορεί να βοηθήσει στο να μειώσετε τα συμπτώματα. Το γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή και το άπαχο είναι καλύτερο, διότι το πλήρες είναι πλούσιο σε λιπαρά, κάτι το οποίο συντελεί στην επιδείνωση της καούρας.

Αντιμετώπιση

Στην περίπτωση που οι προαναφερθείσες αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν παρουσιάζουν κάποια αισθητή βελτίωση, ίσως είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε πρώτα τον γυναικολόγο σας και ίσως χρειαστεί να αντιμετωπιστούν στη συνέχεια φαρμακευτικά.

Τα ακόλουθα αποτελούν γενικές πληροφορίες πάνω στα αντιόξινα, αλλά πριν προχωρήσουμε θα θέλαμε να σας εφιστίσουμε την προσοχή καθώς η εγκυμοσύνη αποτελεί μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο μιας γυναίκας με συνέπειες που ξεπερνούν την ίδια, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν επιπλοκές και προβλήματα για το ίδιο το έμβρυο. Οπότε σας παρακαλούμε αν το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις για τις οποίες κρίνετε ότι δεν μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με απλές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και στον γενικότερο τρόπο ζωής σας, να συμβουλευτείτε άμεσα κάποιον ειδικό ιατρό για να σας κατευθύνει.

  • TUMS: Επίσης γνωστό ως ανθρακικό ασβέστιο. Θεωρείται ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ανθρακικό ασβέστιο εξουδετερώνει το οξύ του στομάχου, έτσι ώστε να είναι λιγότερο ερεθιστικό εαν ανεβαίνει στο σωλήνα τροφών. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει τις οδηγίες στο μπουκάλι για την ασφαλή δόση στην εγκυμοσύνη.
  • Aνταγωνιστές των H2-υποδοχέων: Επίσης, θεωρούνται ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη. Περιλαμβάνουν φαμοτιδίνη, σιμετιδίνη και ρανιτιδίνη. Είναι διαθέσιμα και χωρίς συνταγή γιατρού. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την ποσότητα του οξέος που παράγεται από το στομάχι.
  • Aναστολείς της αντλίας πρωτονίων: Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων εμποδίζουν την έκκριση των οξέων του στομάχου και λειτουργούν καλά στην θεραπεία της καούρας. Μερικοί κοινοί αναστολείς της αντλίας πρωτονίων είναι η παντοπραζόλη και η λανσοπραζόλη. Επίσης είναι διαθέσιμα και χωρίς συνταγή γιατρού.

Οι περισσότεροι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων θεωρούνται ασφαλείς για την εγκυμοσύνη, ωστόσο η ομεπραζόλη δεν συνίσταται για χρήση. Πολύ λίγες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί για να επιβεβαιώσουν ότι είναι ασφαλές.

Μη ξεχνάτε πάντα να ενημερώνετε τον γυναικολόγο σας και οποιοδήποτε ιατρό επισκέπτεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τα πιθανά φάρμακα που λαμβάνετε.

 

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η καούρα, η παλινδρόμηση οξέων και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο.

Η παλινδρόμηση οξέων είναι η προς τα πίσω ροή του οξέος του στομάχου στον οισοφάγο – ο σωλήνας που συνδέει το φάρυγγα και το στομάχι. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου της παλινδρόμησης οξέος, μπορείτε να γευτείτε τροφή ή ξινό υγρό στο πίσω μέρος του στόματός σας ή να αισθανθείτε μια αίσθηση καψίματος στο στήθος σας (καούρα).

Μερικές φορές το παραπάνω φαινόμενο μπορεί να εξελιχθεί σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μια πιο σοβαρή μορφή παλινδρόμησης. Μερικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Χρόνιο βήχα
  • Συριγμό
  • Πόνος στο στήθος
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Παλινδρόμηση των τροφίμων ή των στομαχικών οξέων

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εκτιμάται ότι επηρεάζει το 40% των Αμερικανών σε μηνιαία βάση. Οι θεραπείες της είναι πολύ παρόμοιες με τις θεραπείες για την παλινδρόμηση οξέος ή την καούρα.

 

 

Comments are closed.