Περισσότερο ευάλωτοι στον καρκίνο οι άντρες καπνιστές

3230278405_feb9d19837_o

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και υποστηρίζει ότι το κάπνισμα τρετραπλασιάζει τον κίνδυνο απώλειας του χρωμοσώματος Υ, το οποίο διαθέτουν μόνο οι άνδρες, γι’ αυτό εν μέρει κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες να εκδηλώσουν διάφορες μορφές καρκίνου και να πεθάνουν εξαιτίας. Ερευνητές από τη Σουηδία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, με επικεφαλής τους Γιαν Ντουμάνσκι και Λαρς Φόρσμπεργκ του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, σε προηγούμενη μελέτη τους είχαν διαπιστώσει ότι η απώλεια του συγκεκριμένου χρωμοσώματος συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκινικών όγκων στους άνδρες, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Από έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων που μελετήθηκαν, όπως η ηλικία, η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το αλκοόλ και το κάπνισμα, ανακάλυψαν ότι η απώλεια του χρωμοσώματος Y σε μέρος των αιμοσφαιρίων ήταν πιο συχνή στους καπνιστές παρά στους μη καπνιστές.

Η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της απώλειας του χρωμοσώματος Y ήταν ανάλογη με την ποσότητα, δηλαδή η απώλεια του χρωμοσώματος Y ήταν πιο συνήθης σε όσους κάπνιζαν πολύ σε σχέση με όσους κάπνιζαν σε μέτρια επίπεδα.

Επιπρόσθετα, η σχέση ίσχυε μόνο για άντρες καπνιστές. Άντρες που κάπνιζαν στο παρελθόν αλλά διέκοψαν είχαν την ίδια συχνότητα κυττάρων με απώλεια του χρωμοσώματος Y που είχαν άντρες που δεν κάπνισαν ποτέ.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια του χρωμοσώματος Y και ότι η διαδικασία θα μπορούσε να είναι αναστρέψιμη. Ανακάλυψαν ότι η συχνότητα των κυττάρων με απώλεια του χρωμοσώματος Υ δεν διέφερε στους μη καπνιστές σε σύγκριση με άντρες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Η έρευνα αυτή ίσως να αποτελέσει ένα επιπρόσθετο κίνητρο προς τους άντρες για τη διακοπή του καπνίσματος.

Comments are closed.