Προβιοτικά: πιθανή βοήθεια στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

probioticsΌπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τα προβιοτικά έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς τα οφέλη τους εντοπίζονται σε διάφορους τομείς της καθημερινής υγείας. Τα στοιχεία, όμως, από μελέτες που είχαν προκύψει σχετικά με τα πιθανά οφέλη τους στο θέμα της μείωσης της πίεσης του αίματος κρίνονταν μέχρι πρότινος ως μικρά και ασυνεπή. Πλέον μετά από μία δημοσιευμένη ανάλυση των ευρημάτων ελεγχόμενων δοκιμών στο Hypertension, υποδεικνύει ότι τα οφέλη των προβιοτικών στη μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι πιθανώς ορθά.

Ο κύριος Saman Khalesi και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από εννιά παράλληλες, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές πάνω σε 543 συμμετέχοντες. Συνολικά, τα προβιοτικά κατάφεραν μείωση της συστολικής πίεσης κατά 3.56 mm Hg και 2.38 mm Hg της διαστολικής αντίστοιχα, σχετικά με τους ελέγχους. Μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης παρατηρήθηκε στις δοκιμές των οποίων η βασική αρτηριακή πίεση ήταν τουλάχιστον 130/85 mm Hg, όταν η θεραπεία διήρκησε για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες, και εφόσον η ημερήσια δόση προβιοτικών περιείχε μεγαλύτερο αριθμό από CFU (Colony-forming units).

Οι συγγραφείς της έκθεσης σημειώνουν πως παρόλο που τα αποτελέσματα της θεραπείας χαρακτηρίζονται ώς “μέτρια”, “ακόμα και μια μικρή μείωση της αρτηριακής πίεσης πιθανόν να έχει σημαντικά δημόσια οφέλη στην υγεία καθώς και καρδιαγγειακές συνέπειες”. Συνοψίζουν πως τα ευρήματά τους “υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά θα μπορούσαν να χορηγηθούν ως πιθανό συμπλήρωμα για μελλοντικές παρεμβάσεις για την αποφυγή της υπέρτασης ή για τη βελτίωση της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης”.

Τέλος, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jing Sun δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου πως “η μικρή συλλογή από μελέτες τις οποίες μελετήσαμε συνηγορούν στο ότι η συχνή κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να είναι μέρος μιας υγιούς στάσης ζωής, βοηθώντας τόσο στη μείωση υψηλής αρτηριακής πίεσης όσο και στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων αυτής.” “Αυτά περιλαμβάνουν τα προβιοτικά που βρίσκονται στο γιαούρτι, ξινόγαλα, γάλατα και τυριά τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση και προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής.”

Comments are closed.