Υψηλότερος κατά 34% ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής σε διαβητικές γυναίκες σε σχέση με τους διαβητικούς άντρες, καθώς μεγαλώνουν.

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη στη Στοκχόλμη, δείχνει ότι οι διαβητικές γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους διαβητικούς άνδρες να εμφανίσουν μια καρδιακή προσβολή και άλλες επιπλοκές καθώς γερνούν. Η μελέτη διεξήχθη υπό τον Dr Giuseppe Seghieri, Regional Health Agency, της Φλωρεντίας και τους συνεργάτες του.

Οι συγγραφείς της μελέτης, λόγω του ότι δεν ήταν σαφές πότε ο κίνδυνος αυτός αρχίζει ή πόσο διαρκεί από προηγούμενες αντίστοιχες μελέτες, πραγματοποίησαν μια αναδρομική μελέτη παρακολούθησης μιας περιόδου οκτώ ετών, από μια ομάδα διαβητικών ασθενών που ζουν στην Τοσκάνη, περιοχή στην κεντρική Ιταλία, συγκρίνοντας μεταξύ φύλων την επίδραση της ηλικίας στον διαβήτη που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας για οξεία καρδιακή προσβολή (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου), ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Συγκεντρώθηκαν δεδομένα από όλα τα νοσοκομεία της Τοσκάνης για την περίοδο 2005 με 2012, το γενικό μητρώο πληθυσμού όλων των κατοίκων της Τοσκάνης και ένα σύνολο δεδομένων που περιέχει το μητρώο όλων των γνωστών διαβητικών ασθενών από την Τοσκάνη. Η επίδραση του διαβήτη καταμετρήθηκε ξεχωριστά στους άνδρες και στις γυναίκες σε ολόκληρη αυτή την περίοδο οκτώ ετών. Σε σύνολο 3.192.203 κατοίκων ηλικίας άνω των 16 ετών (47% άνδρες), υπήρχαν 24.605 νοσηλείες για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (16.251 άνδρες και 8.354 γυναίκες), 26.953 για ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (14.848 άνδρες και 12.105 γυναίκες), 17.628 για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ( 8,403 σε άνδρες και 9.225 γυναίκες).

Μετά από προσαρμογή για την ηλικία, ο επιπλέον κίνδυνος που σχετίζεται με τον διαβήτη που εκφράζεται ως αναλογία κινδύνου ήταν, σε γενικές γραμμές, σημαντικά υψηλότερος στις γυναίκες από ότι στους άνδρες που νοσηλεύτηκαν για ΟΕΜ (2,63 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος σε σχέση με 1,96 φορές για τους άνδρες, δίνοντας μια σχετική αύξηση του κινδύνου κατά 34% στις γυναίκες). Ωστόσο, ο αυξημένος κίνδυνος ήταν γενικά παρόμοιος μεταξύ των δύο φύλων για όσους νοσηλεύτηκαν για ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. Μετά τη διαστρωμάτωση του πληθυσμού κατά δεκαετίες ηλικίας, ωστόσο, οι διαβητικές γυναίκες που νοσηλεύτηκαν για ΟΕΜ είχαν σημαντικά υψηλότερο επιπλέον κίνδυνο σε σχέση με τους διαβητικούς άνδρες, σε διάρκεια ολόκληρου του διαστήματος ηλικίας 45-54 ετών μέχρι 75-84 ετών, με τη μεγαλύτερη διαφορά να υπάρχει στο διάστημα 45-54 ετών (με τον αυξημένο κίνδυνο να είναι 5,84 φορές στις γυναίκες σε σχέση με 2,88 στους άνδρες).

Οι συγγραφές συμπεραίνουν: “Σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού της Τοσκάνης ο αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων που συνδέονται με τον διαβήτη είναι σημαντικά διαφορετικός μεταξύ των δύο φύλων. ‘Οσον αφορά το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι γυναίκες με διαβήτη βρίσκονται σε πιο μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τους άνδρες με διαβήτη, με ένα οδηγούμενο από το φύλο “παράθυρο κινδύνου” για τις γυναίκες το οποίο κυρίως “ανοίγει” γύρω στην ηλικία της εμμηνόπαυσης (45 ετών και άνω)…”

Comments are closed.