Λονδίνο
Στο πλαίσιο της σουηδικής μελέτης οι ειδικοί κατέγραψαν τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντών. Στη συνέχεια τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα σοκολάτας που κατανάλωναν. Στη βάση της «σοκολατένιας» κατάταξης βρίσκονταν εκείνοι που δεν κατανάλωναν καθόλου σοκολάτα, ενώ στην κορυφή της εκείνοι που κατανάλωναν 63γρ. σοκολάτας την εβδομάδα – λίγο περισσότερο δηλαδή από μια μέση πλάκα σοκολάτας.
Συγκρίνοντας την πορεία της υγείας των εθελοντών επί μια δεκαετία και την ποσότητα σοκολάτας που κατανάλωναν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τελικά εκείνοι που έτρωγαν την περισσότερη σοκολάτα αντιμετώπιζαν κατά 17% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Η ευεργετική δράση που προκύπτει από την κατανάλωση σοκολάτας ενδεχομένως να οφείλεται στα φλαβονοειδή που περιέχει» εξηγεί η ερευνήτρια Δρ Σουζάνα Λάρσον.
«Τα φλαβονοειδή φαίνεται να προστατεύουν ακόμη από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων χάρη στις αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους» προσθέτει η ειδικός.
Η ενδιαφέρουσα μελέτη παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Neurology».